Biserica schitului din staţiunea Moneasa a fost sfinţită



În urmă cu doi ani, la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel s-a pus piatra de temelie pentru zidirea bisericii şi a complexului monahal din Staţiunea Moneasa. Prin strădania monahului Serafim Hotea, sub directa supraveghere şi îndrumare a Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, ctitorul principal al bisericii, d-l Pavel Mihalca şi familia, precum şi alte persoane jertfelnice, au construit, dotat şi înfrumuseţat lăcaşul de închinare pentru ca astăzi, 30 iunie, el să fie pregătit pentru târnosire, după cum a precizat părintele Iacob Bupte.

Slujbele au început încă de ieri, 29 iunie, prin săvârşirea Slujbei Vecerniei şi Privegherea de către un sobor de preoţi, alături de reprezentantul chiriarhal, în persoana vicarului administrativ, fiind de faţă şi un număr impresionant de credincioşi din staţiune care au asistat la oficierea serviciului religios şi la sfinţirea odoarelor donate pentru nevoile cultice.

Astăzi, rânduiala târnosirii, a fost urmată de oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Timotei, înconjurat de un sobor ieromonahi şi preoţi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi.

În cuvântul de învăţătură rostit, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a subliniat strădania şi jertfa ctitorului şi a celorlalţi donatori, pe fondul sprijinului autorităţilor locale, a domnului primar Terentie Condea. „Înconjurarea bisericii cu rânduiala cuvenită şi cu cântările prezente şi în slujba Sfintei Taine a Cununiei pune în valoare faptul că suntem o comunitate şi mădulare ale Bisericii, aşa cum sunt şi trebuie să fie membrii familiei creştine mădulare unii altora, iar Hristos, cap al Bisericii. Fiecare bârnă de brad care alcătuieşte biserica reprezintă contribuţia fiecăruia dintre noi la zidirea şi împodobirea ei, iar brazii care înconjoară locaşul de cult ne amintesc metaforic de ceea ce spune poetul „pe-un picior de plai / pe-o gură de rai...”. Totul, biserica şi ce este în jurul ei, ne înalţă spre o viaţă spirituală creştină trăită în chip deosebit. Ziua de astăzi, la pomenirea celor 12 apostoli, este legată de cea a apostolilor şi a celor 70 ucenici. De azi înainte avem încă un altar de rugăciune pentru o priveghere cu timp şi fără timp pentru tot folosul cel de trebuinţă. Cu aceste gânduri am poposit astăzi, continuând sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, pe temelia credinţei, angajându-ne să ducem viaţa noastră în frică de Dumnezeu şi dragoste faţă de oameni, spre întărirea şi însănătoşirea vieţii noastre trupeşti şi sufleteşti”.



Sursa: http://www.basilica.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu