Patriarhul Daniel apeleaza la fidelitatea romanilor din diaspora, in efortul de ridicare a Catedralei Mantuirii Neamului



Rostul principal al Duminicii migranţilor este acela de a spori comuniunea si conlucrarea fraternă între românii care muncesc sau studiază departe de ţară si cei rămasi în România, precum si de-a promova o convieţuire armonioasă a imigranţilor români cu cetăţenii din ţările de adopţie, mai ales acum când în multe locuri din lume criza economică şi spirituală se manifestă prin tensiuni si revolte de stradă, care se pot transforma în conflicte interetnice si interreligioase.
Pe de altă parte, Duminica aceasta este şi chemarea adresată credinciosilor ortodocsi români să-şi intensifice si sa reafirme fidelitatea faţă de Biserica strămoşească, de credinţa ortodoxă şi cultura spirituală românească, să cultive unitatea familiei conjugale într-o lume din ce în ce mai secularizată si individualistă. Ierarhii si preoţii comunităţilor ortodoxe românesti din diaspora contribuie foarte mult la păstrarea unităţii şi identităţii naţionale şi confesionale a acestora, precum si la integrarea lor în ţările gazdă. Din acest motiv ei merită mai mult sprijin din partea Bisericii si a Statului român, mai ales prin organizarea de programe comune dedicate familiilor acestor preoţi, precum si copiilor si tinerilor români din afara graniţelor ţării noastre. Cu bucurie vestim românilor ortodocşi care lucrează sau studiază în străinătate că un simbol nou al comuniunii, cooperării şi demnităţii noastre ortodoxe româneşti devine acum construirea Catedralei Mântuirii Neamului, care, în picturile şi mozaicurile sale, va include icoane de sfinţi şi chipuri are unor locaşuri de cult reprezentative din toate provinciile româneşti şi ale unor comunităţi româneşti din afara României.
Construirea acestei Catedrale noi este în același timp o necesitate practică şi o lucrare simbolică în folosul poporului român din ţară şi din afara ei, ea realizându-se prin contribuţia tuturor românilor ortodocsi şi a fiecăruia în parte. Colecta deja începută în eparhiile Patriarhiei Române arată că mulți români ortodocsi, desi acum sunt săraci material, sunt totusi bogați în credință si darnici în conlucrare oferind lunar darul lor edificator de zid si de suflet.
Lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului se desfăsoară pe bază de licitaţie sau selecţie si oferă locuri de muncă pentru oameni calificaţi în acest domeniu, iar fiecare bănuţ este folosit cu mare atenţie si responsabilitate. Noua Catedrală va avea în incinta ei cămine si cantine pentru pelerini, un centru social-cultural pentru tineri si adulţi, un centru medical de diagnostic si tratament pentru pelerinii săraci. Astfel, lucrarea spirituală sau liturgică a Catedralei se va împleti cu lucrarea ei socială. În pofida unor atitudini tendenţioase sau ostile din presă, construirea Catedralei Mântuirii Neamului este puternic susţinută de poporul dreptcredincios, mai ales de clericii si credinciosii ortodocsi români care au contribuit si la construirea altor biserici în ultimii 20 de ani. Acestia reprezintă acum neamul de voievozi ctitori de lacasuri sfinte, apărători ai credinţei si ai culturii românesti crestine, care construiesc biserici utile nu doar pentru ei însisi, ci si pentru generaţiile viitoare. Drept recunoştinţă, Biserica noastră pomeneste zilnic în rugăciunile ei pe cei care au zidit si ajutat biserici numindu-i „fericiţii si pururea pomeniţii ctitori”. De aceea, vă îndemnăm şi pe dumneavoastră să vă adăugaţi lor ajutând la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, oferind un dar pentru eternitate, deoarece iubirea faţă de Biserică este arvuna vieţii vesnice. Totodată, vă îndemnăm să ajutaţi pe cei săraci, bolnavi si singuri, pe cei bătrâni, orfani si îndoliaţi din locurile natale româneşti, pentru că faptele bune devin izvor de bucurie si binecuvântare a vieţii omului pe pământ si în ceruri.
Vă dorim tuturor sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, un concediu sau o vacanţă frumoasă si vă încredinţăm de preţuirea si binecuvântarea noastră părintească.

† DANIEL Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu