Slujire arhierească la Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Mitropolia Basarabiei



Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a oficiat în data de 2 august 2011, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” cu ocazia sărbătoririi hramului acestei aşezări monahale, după cum ne informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Cu binecuvântarea Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, părintele Cătălin Ursărescu, preot paroh în Valea Lupului, protopopiatul Iaşi, a rostit un cuvânt ziditor de suflet.

În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru, a vorbit despre viaţa şi faptele proorocului Ilie, accentuând importanţa credinţei atunci când se săvârşesc minunile. „Proorocul Ilie a combătut pe proorocii lui Baal prin credinţă în Singurul Dumnezeu. A făcut minuni cu puterea lui Dumnezeu. Sfinţii atunci când fac minunile nu afirmă că meritul este a lor, aşa cum fac falşii făcători de minuni de pe la televizor sau stadioane, ci a lui Dumnezeu. Pentru noi, creştinii, Poorocul Ilie este un model de credinţă. Dacă avem credinţă puternică, Dumnezeu răspunde rugăciunilor noastre”, a spus Înaltpreasfinţitul Petru.
IPS Petru a vorbit celor prezenţi şi despre vizita la Hagi Curda, sat de basarabeni din raionul Ismail, regiunea Odesa, Ucraina, unde în data de 16 iulie a fost sfinţită biserică din localitate cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi „Sfântul Ierarh Nicolae”.
După Sfânta Slujbă, soborul de preoţi a înălţat un Te-Deum pentru sănătatea ctitorilor mănăstirii. Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a subliniat şi de această dată hărnicia şi spiritul gospodăresc al părintelui stareţ Damaschin.

Un cuvânt de încurajare pentru părintele stareţ şi a creştinilor care frecventează mănăstirea Sfântul Ilie a rostit dl profesor Gheorghe Badea de la Iaşi, care este un bun cunoscător al vieţii religioase din Basarabia.

Părintele stareţ Damaschin Cimbir a mulţumit Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei pentru vizită şi pentru sprijinul pe care l-a avut din partea Mitropoliei de la înfiinţare până în prezent. Părintele stareţ a mulţumit în mod deosebit şi creştinilor care vin la Sfânta Mănăstire pentru închinare şi contribuie din puţinul lor la lucrările de reconstrucţie a sfântului locaş.

Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” a fost înfiinţată, în 2002, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor şi este amenajată într-o fostă unitate militară, care mai bine de zece ani a stat fără stăpân, după plecarea ostaşilor sovietici, ajungând într-o stare deplorabilă – fără uşi, fără ferestre, cu acoperiş avariat şi fără curent electric. Lucrările de reamenajare au fost coordonate de părintele stareţ Damaschin Cimbir, astfel reuşind, fiind sprijinit de creştinii din împrejurimi, să transforme fosta unitate militară în loc de rugăciune pentru monahi şi creştini. La 2 noiembrie 2003 a fost săvârşită slujba de sfinţire a locaşului şi oficiată prima Sfântă Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu