La Feteşti, Edineţ a fost sfinţit un sfânt locaş, temelia căruia a fost pusă în perioada interbelică



La 22 octombrie, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, slujba de sfinţire şi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Treime” din satul Feteşti, raionul Edineţ (preot paroh Igor Roşca). După înconjurarea tradiţională a sfântului locaş cu sfintele moaşte şi aşezarea lor în piciorul sfintei mese, ungerea pereţilor cu Sfântul Mir şi stropirea lor cu agheazmă, soborul de preoţi ai Mitropoliei Basarabiei în frunte cu Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru a oficiat prima Sfântă Liturghie. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, PC părinte Ioan Cosoi, vicarul administrativ al Mitropoliei Basarabiei, a rostit un cuvânt ziditor de suflet. După sfânta slujbă, soborul de preoţi au oficiat un Te-Deum pentru ajutorul primit la ridicarea sfântului locaş şi pentru sănătatea tuturor ostenitorilor care au contribuit la înălţarea bisericii din Feteşti.
Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei în cuvântul său a apreciat munca depusă de părintele Igor şi de comunitate, specificând: „Este o mare bucurie pentru noi să fim cu frăţiile voastre la această sărbătoare. Piatra de temelie a fost pusă înainte de 1940, pe timpul înaintaşilor noştri, când Mitropolia Basarabiei, inica unitate administrativă bisericească canonică în acest spaţiu, activa nestingherit. Odată cu venirea trupelor sovietice construcţia bisericii a încetat, la fel ca şi activitatea Mitropoliei Basarabiei. Ridicarea sfântului locaş a fost reluată  după şaizeci de ani. Şi iată, ceea ce au început părinţii şi buneii dumneavoastră aţi dus la bun sfârşit, împlinindu-le astfel visul de a avea un sfânt locaş în sat. De faptul că nu aţi avut biserică, în toţi aceşti ani, au profitat alte denominaţiuni creştine şi este foarte trist când prieteni şi rude sunt despărţiţi şi nu se mai pot întâlni pe motiv că fac parte din diferite comunităţi religioase. Dumneavoastră, cei care sunteţi astăzi prezenţi aici, dar şi cei care, din binecuvântate pricini, nu au putut veni, aţi rămas fideli strămoşilor, mărturisiţi credinţa adevărată şi aţi adus ca ofrandă acest sfânt locaş Bunului Dumnezeu, dar şi celor care au trecut la Domnul cu credinţa că în Feteşti va fi înălţată o biserică. Dumnezeu să vă răsplătească jertfa d-voastă. Mulţumim părintelui Igor că a dat dovadă de mult curaj, această virtute creştină care ne ajută să înfruntăm greutăţile vieţii. Sfinţia sa nu s-a oprit în faţa obstacolelor, ci a continuat să vă mobilizeze şi să duceţi la bun sfârşit această lucrare sfântă. Dumnezeu să-l întărească şi la alte fapte atât de măreţe. Distincţia oferită astăzi, mitra, este una binemeritată”.
„Fraţilor, avem datoria să păstrăm credinţa strămoşilor noştri, să o trăim şi să o arătăm şi altora cât de frumoasă este Ortodoxia. Să fim paşnici şi înţelepţi, dar în acelaşi timp statornici în legea noastră strămoşească. Să cinstim pe Maica Domnului, pe sfinţi, Sfânta Cruce, Sfintele Icoanele, întru-un cuvânt tot ceea ce ne arătă că păstrăm credinţa cea adevărată - Credinţa Ortodoxă”, a mai îndemnat Înaltpreasfinţitul Petru. Referitor la informaţia inexactă strecurată în presă „că părintele Igor ar fi înregistrat biserica, care era a comunităţii, la Mitropolia Basarabiei”, Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru a spus: „Această biserică nu este a noastră, a Mitropoliei Basarabiei, cum incorect a scris unele ziare, ci este a d-voastră, a celor care aţi construit-o, a comunităţii. D-voastră aparţineţi de noi doar spiritual. Ştim că asemenea informaţii sunt utilizate pentru a dezorienta, a descuraja şi a dezbina, dar d-voastră să ascultaţi de părintele Igor, care este un slujitor harnic, corect, iubitor de dreptate şi adevăr şi un bun misionar. Să nu daţi crezare diferitor basme, care sunt inventate de cei care nu doresc ca d-voastră să vă bucuraţi din plin de marea realizare – ridicarea unei biserici. Să cercetaţi duhurile, aşa cum ne îndeamnă şi Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, în prima sa epistolă sobornicească, pentru că mulţi prooroci mincinoşi au ieşit în lume”.
Printre cei care au vorbit despre realizările părintelui Igor a fost primarul din localitate, Ion Munteanu. Domnia sa a avut o contribuţie semnificativă la dotarea bisericii cu un sistem modern de sonorizare şi a unui echipament antifurt. Un cuvânt despre creştinii din Feteşti, despre hărnicia şi dorinţa lor de a ridica un sfânt locaş, a rostit dl profesor Gheorghe Atănăsoaie, fost director, timp de douăzeci de ani, al Gimnaziului „Alexandru Ceuşeanu” din Reghin, judeţul Mureş, România. Dl Atănăsoaie, însoţit de alţi trei colegi, a adus în dar pentru comunitatea din Feteşti o troiţă, sculptată, cu contribuţia părintelui Ilie Damian, protopop de Mureş. Troiţa a fost sculptată de meşterii din satul Grumăzeşti, Târgu Neamţ, după un model de la mănăstirea Bârsana din Maramureş. Gimnaziul din Reghin este înfrăţit cu Liceul Teoretic din Feteşti şi acest lucru a permis desfăşurarea unor proiecte comune. Fraţii de peste Prut au mai fost la Feteşti, şi cu alte ocazii, aducând diferite ajutoare pentru şcoală şi grădiniţa de copii din sat.  Părintele Igor a mulţumit pentru vizită şi conslujire Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei şi soborului de preoţi, menţionând, printre altele: „Sunt mulţumit că am reuşit să reînnodăm legătura sfântă între cei de astăzi şi buneii noştri, care au început construcţia acestui sfânt locaş, dar care, din cauza invaziei sovietice, din 1940, n-au putut să se bucure de faptul că au biserica lor. Piatra de temelie a bisericii din Feteşti a fost pusă la 31 iulie 1939 şi până la venirea sovieticilor a fost ridicată până la ferestre. După această dată nu a fost posibil construirea sfântului locaş, din cauza regimului instaurat pe aceste meleaguri. În timpul prigoanei ateiste, feteştenii erau nevoiţi să meargă la bisericile din satele din împrejurimi. Am ţinut foarte mult ca biserica să fie sfinţită de un ierarh al neamului, pentru că sunt sigur că atunci, în 1940, când părintele din sat s-a refugiat la Botoşani, a binecuvântat ca această biserică să fie sfinţită de un ierarh al Mitropoliei Basarabiei. Pe timpul Mitropoliei Basarabiei s-a început construcţia şi de ierarhul Mitropoliei Basarabiei, astăzi, a fost sfinţită. Altfel nici nu putea fi. Ştim că înaintaşii noştri acesta au dorit şi acum sunt mulţumiţi şi bucuroşi acolo în ceruri”.   
Sărbătoarea a continuat cu o agapă frăţească pregătită şi oferită cu dragoste de către gospodinele din Feteşti.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu