Zi de sărbătoare în satul Lipnic, raionul Ocniţa



La 30 octombrie, în Duminica a 21-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Lipnic, raionul Ocniţa (preot paroh protoiereu mitrofor Victor Rusu)
Vizita în parohia din nordul republicii a fost prilejuită de necesitatea sfinţirii sfântului locaş după ce s-a încheiat reparaţia interioară şi exterioară.
Cu binecuvântarea Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei, părintele Sergiu Măriţoi, protopop de Donduşeni şi Edineţ a rostit un cuvânt de învăţătură. Sfinţia sa s-a oprit la cuvintele Sfântului Apostolul şi Evanghelist Ioan despre „proorocii mincinoşi”, menţionând că „aceştia fac uz de toate mijlocele doar pentru a-i atrage pe ortodocşi la rătăcirile lor”. „Sectarii se străduie prin diferite vicleşuguri să ademenească pe ortodocşi în plasa lor. Şi cine nimeresc în ea? Acei ortodocşi care, cu părere de rău, au o frecvenţă redusă la biserică. Creştinul dacă vine rar la biserică, legătura lui cu cele sfinte slăbeşte şi atunci sectele au succes. Pe creştinul care are un mod corect de viaţă religioasă: se roagă dimineaţa şi seara, vine duminica şi în sărbători la biserică, posteşte, se împărtăşeşte în cele patru posturi, ascultă poveţele preotului, sectarii nu-l pot rupe din turma dreptslăvitoare, din Biserica lui Hristos. Viaţă creştină după învăţătura evanghelică ne poate asigura o pavăză de nădejde în faţa diferitor grupări sectare, ne ajută să rezistăm în faţa momelelor falşilor propovăduitori ai Sfintei Scripturi”, a afirmat părintele protopop.
În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru s-a referit la Parabola Semănătorului. După ce explicat cele patru stări în care pot nimeri seminţele: lângă drum, pe piatră, între spini şi pământ bun, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a spus: „Să ne rugăm Bunului Dumnezeu ca inima noastră să fie pământ bun care să rodească fapte bune şi dragoste faţă de semeni. Dacă avem rugăciune, smerenie şi milostenie, spinii patimilor nu prind rădăcini în inima noastră, şi inima devine ogor care dă roadă mănoasă. Să avem inimile curate şi să rodească, întru răbdare, roada aşteptată de la noi de Dumnezeu. Iar roadele care sunt aşteptate de la noi sunt: facerea de bine, bunătatea, iubirea, blândeţea, înfrânarea, curăţia, îndelunga-răbdare, pacea şi toate lucrurile plăcute lui Dumnezeu. Aşa să ne ajute Dumnezeu ca să moştenim împărăţia Lui”, a îndemnat în încheierea cuvântului Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei.
După înconjurarea tradiţională a sfântului locaş şi stropirea lor cu agheazmă, soborul de preoţi ai Mitropoliei Basarabiei în frunte cu Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru a oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate peste comunitatea creştină din Lipnic, Ocniţa.
Înaltpreasfinţitul Petru a mulţumit părintelui Victor pentru grija pe care o poartă sfântului locaş, menţionând „calităţile de bun gospodar, iubitor de biserică şi misionar neobosit” ale părintelui. „Părintele Victor este unul din slujitorii cei mai de nădejde ai Mitropoliei Basarabiei. Este în cadrul Mitropoliei Basarabiei de la începuturi, şi niciodată nu s-a clătinat în decizia sa. A dat dovadă de statornicie în momentele de încercare pentru structura eclesiastică românească din acest spaţiu. Când cei care nu doresc binele Mitropoliei Basarabiei au uneltit dezbinări, dorind să o destabilizeze, semănând confuzie, neadevăr şi neînţelegere, părintele Victor a respins provocările, îndemnând pe toţi la cumpătare, calm şi ascultare. Dacă forţele respective au fost înfrânte este şi graţie acestui ostaş fidel al Mitropolie pe nume părintele Victor Rusu de la Lipnic, Ocniţa. Toată recunoştinţa pentru activitatea sfinţiei sale. Trebuie să amintesc că părintele mai mulţi ani a fost şi protopop, aici, pe raioanele din partea de nord a republicii, sarcină de care s-a achitat cu succes. Pentru această slujire exemplară a Mitropolie Basarabiei, astăzi, îi înmânăm cu multă plăcere şi căldură sufletească ordinul „Sfântul Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă”. Este distincţia Mitropoliei Basarabiei pe care părintele Victor a meritat-o cu prisosinţă. Vrednic este! Felicitări, părinte, pentru tot ce ai făcut şi faci pentru Mitropolia Basarabiei. Să trăieşti mulţi şi fericiţi ani”, a mai spus Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei.
La rândul său părintele Victor a mulţumit Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei pentru distincţie, pentru vizită şi arhierească binecuvântare acordată comunităţii din Lipnic, subliniind că tot ce face pentru Biserica Neamului o face din convingere. Părintele a mulţumit, de asemenea, tuturor celor care au contribuit la reparaţia bisericii, şi a adus mulţumiri Bunului Dumnezeu pentru ajutorul primit la înnoirea bisericii.
Conform unei frumoase tradiţii părintele paroh a oferit o agapă frăţească tuturor creştinilor prezenţi la sfânta slujbă.
La masă, Doamna primar Valentina Lupulciuc a adus mulţumiri Înaltpreasfinţitului Mitropolit şi Exarh Petru pentru vizită şi sfinţirea bisericii, părintelui Victor şi părintelui Ion pentru slujire cu dragoste a sătenilor şi a vorbit despre statornicia credinţei lipnicenilor. Între altele, doamna primar, a spus: „Lipnicul a fost unul din acele sate care pe orice vremuri de grea încercare şi-a păstrat credinţa. Biserica noastră n-a fost închisă niciodată. N-a fost transformată în grajd, în muzeu, în sală de sport sau de dans, cum s-a întâmplat cu alte sfinte lăcaşe. Lipnicenii, împreună cu vrednicul de pomenire părinte Nicolae Brăguţă, care a slujit în satul nostru din 1961 până în 1988, şi-au păstrat biserica, nepermiţând să fie închisă. Biserica tot timpul a fost un loc sfânt în localitatea noastră. Astăzi flacăra credinţei este menţinută de părintele Victor şi feciorul său, părintele Ion. Dumnezeu să le dea sănătate”. Doamna primar a îndemnat la iertare, la bunătate şi cumsecădenie, calităţi care înnobilează orice persoană. Cuvinte de mulţumire înaltului oaspete de la Chişinău şi părintelui Victor pentru osteneala de păstor duhovnicesc au adresat dna Olga Vlad şi dl Petru Golea.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu