Veşmântul Sfintei Cuvioase Parascheva pentru credincioşii din Basarabia


                 Răspunzând evlaviei credincioşilor din satul Climăuţi, Raionul Donduşeni, Republica Moldova, acolo unde paroh este părintele protopop Sergiu Mariţoi , Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a dăruit acestora veşmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, ale cărei Sfinte Moaşte sunt la Iaşi de peste 300 de ani.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, părintele Protopop Sergiu Mariţoi a mers pe data de 9 aprilie 2012 la Iaşi unde s-a închinat Sfintelor Moaşte ale Sfintei  Parascheva şi apoi , cu frică de Dumnezeu şi cu multă evlavie a primit veşmântul Sfintei Cuvioase Parascheva spre alinarea sufletească şi spre binecuvântarea credincioşilor din Republica Moldova.
Bucuria aceasta nu este doar pentru credincioşii parohiei “Adormirea Maicii Domnului ” din satul Climăuţi, ci pentru toţi cei care din motive binecuvântate nu pot ajunge la Iaşi ,datorită distanţei, să se închine Sfintei Cuvioase Parascheva.
Acest lucru a fost posibil datorită prietenului părintelui Sergiu Mariţoi, Preacucerniciei Sale, Părintelui Protopop al Protopopiatului Botoşani, Lucian Leonte, care din dragoste pentru românii basarabeni a mediat ca veşmântul Cuvioasei Parascheva să ajungă şi dincolo de Prut. Poposind la Botoşani părintele Sergiu Mariţoi a mulţumit personal părintelui protopop Lucian Leonte pentru dragostea aratată prezentând în acelaşi timp şi pe părintele diacon Pînzariu Neculai, cel care din duminica Floriilor îl slujeşte pe Dumnezeu în Republica Moldova.
Sfânta Parascheva se roagă de acum înainte şi pentru credincioşii din Republica Moldova având în vedere că este doar al doilea veşmânt al Maicii Parascheva care se află în cuprinsul Mitropoliei Basarabiei.

Pr. Zait Radu