DONATORI ŞI PROTESTATARI: DIFERENŢE DE ORIZONT ŞI NUMĂR



BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE ne informează:

În legătură cu unele proteste tardive şi palide privind construirea Catedralei Mântuirii Neamului, Patriarhia Română reaminteşte celor interesaţi:

Sprijinul Statului pentru susţinerea cultelor religioase, inclusiv în ceea ce priveşte construirea de locaşuri de cult, este prevăzut de Constituţia României (art. 29, alin. 5) şi Legea cultelor (art. 10, alin. 6). Aceste acte normative au în vedere faptul că proprietăţile cultelor nu au fost retrocedate în totalitate, iar Biserica Ortodoxă Română a primit doar o mică parte din proprietăţile avute atât înainte de secularizarea din sec. XIX, cât şi înainte de instaurarea regimului comunist. În acelaşi timp, legea specială pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului prevede sprijinul de la bugetele de stat şi cele locale (Legea Catedralei nr. 261/2005, art. I, alin. 2)

Catedrala Mântuirii Neamului nu se construieşte exclusiv cu bani de la bugetul de Stat, ci doar parţial.

În luna februarie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat procedura colectei naţionale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului în toate parohiile şi mănăstirile Patriarhiei Române din ţară şi străinătate, colectă care a demarat la 1 iunie 2011. Astfel, fiecare persoană care doreşte să contribuie la ridicarea viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului poate face donaţii în bani şi primeşte chitanţă emisă direct de către Patriarhia Română. Rezultatele colectei sunt promiţătoare!

36.321 de persoane (36.189 fizice şi 132 juridice) au donat până în prezent bani pentru ridicarea viitoarei Catedralei patriarhale, 23.788 dintre aceştia donând bani de la iniţierea recentă a colectei naţionale (1 iunie 2011).

Toate aceste date dovedesc faptul că românii ortodocşi doresc construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Considerăm că cei care încă mai contestă construirea Catedralei Mântuirii Neamului prin acţiuni de protest atentează de fapt la libertatea religioasă a cultelor, garantată de Constituţia României şi la dreptul cultelor de a primi sprijin financiar de la Stat, prevăzut de Legea cultelor.

Catedrala Mântuirii Neamului, ale cărei lucrări de construcţie au început în urmă cu un an, va fi construită în pofida încercărilor disperate ale unor grupuri minoritare protestatare. De ce? Pentru că oamenii credincioşi văd dincolo de orizontul lor biologic. Ei ştiu şi simt că o catedrală adună în iubirea lui Dumnezeu şi în comuniunea fraternă a rugăciunii generaţiile trecute, prezente şi viitoare.

Iată de ce numărul donatorilor pentru construirea Catedralei creşte în fiecare zi, chiar dacă sumele oferite sunt mai modeste din cauza crizei economice. Oricum, Dumnezeu se uită cu prioritate la bunătatea inimii omului darnic şi harnic pentru fapta bună izvorâtă din credință și rugăciune

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu