Dacă vă întrebaţi care e cel mai vechi monument istoric și de arhitectură gotică (bine păstrat) din Cluj, aici aveţi răspunsul: Biserica Calvaria (notă: aici cacofonia e permisă), cu hramul Sf. Maria, care se găseşte pe o colină, vizibilă la intrarea în cartierul Mănăştur. Începând cu a doua jumătate a sec. al 9-lea, a funcționat aici, în interiorul fortificației regale-comitatense, o abaţie benedictină numită Monasterium Beatae Mariae de Clus, înconjurată cu un zid de apărare. Biserica a aparţinut uneia dintre cele mai importante instituţii medievale ale Transilvaniei: abaţia (mănăstirea) călugărilor benedictini.Dealul pe care se găseşte Biserica Calvaria este o adevarata oază de verdeaţă si prospeţime. Biserica are o poveste impresionantă, locul fiind marcat de numeroase evenimente de-a lungul istoriei, in urma cărora biserica a fost ruinată şi reconstruită, în repetate rânduri.
Se poate observa corul bisericii, partea în care se găseşte altarul, cu ferestre gotice decorate cu vitralii frumoase, parte care se păstrează din vechile construcţii. Biserica este prevăzută cu o navă mai simplă, reconstruită în sec. al 19-lea, pe vechile fundații. Înconjurată de un val înalt de pământ, biserica dă impresia unei fortificații. De fapt, acest val este chiar urma fortificaţiilor iniţiale, originale, cu care era prevăzută construcţia în Evul Mediu, când întregul areal dispunea de șanțuri de apărare spre sud, est și vest, spre nord existând o pantă naturală abruptă. Înconjurată de verdeaţă, iarbă, copaci şi flori, dă impresia unei biserici vechi şi maiestuoase, de pe o moşie medievală, parcă nici nu ar fi în oraş, lângă cel mai circulat pod pe patru benzi, între două cartiere mari şi agolmerate. Turla bisericii şi Turnul Clopotniţă, situat la distanţă faţă de clădirea propiu-zisă, sunt deosebite şi bine păstrate.
Scurt istoric: Mănăstirea medievală de la Calvaria a intrat în conflict armat cu Episcopia Transilvaniei în 1189 şi până în 1203, lucru care a pricinuit pagube mari acestui lăcaş de cult. Episcopul Wilhelm (1204-1221) , într-una din incursiunile sale, a reușit să ardă privilegiile papale doveditoare ale drepturilor şi proprietăţii, iar pe cele regale a reușit să le arunce în Someș, anulând toate drepturile pe care le dobândise mănăstirea. Regele Andrei al II+lea şi papa Honorius al III-lea au reînnoit privilegiile mănăstirii și au acordat abatelui dreptul de a purta însemne episcopale (inel și mitră).
Din 1948, biserica a fost dată Bisericii Ortodoxa Române, care a folosit-o până în 1990. Azi e reintrată în proprietatea Bisericii Catolice. Biserica a primit o orgă, construită în 1792 de Samuel Matz, din Biertan. Acustica interiorului e fantastică, aici puteţi asculta concerte de muzică clasică religioasă.
Accesul în biserică se face prin colțul sud-estic al dealului Calvaria, printre cele două valuri de pământ ridicate pentru apărare. La intrare, pe cele două valuri, se află „Capela Calvaria” ridicată în 1831, respectiv clopotnița proiectată de Károly Kós în 1922.
Construită iniţial în stil romanic, cu ziduri groase şi ferestre arcuite în boltă, a fost reconstruită în stil gotic, ferestrele corului fiind în arc frânt. Sunt alungite şi restul deschiderilor, iar turla e în stil gotic. Vitraliile , ca elemente decorative, sunt specifice stilului gotic. E o biserică frumoasă, are farmec şi locul în care se află, merită să mergeţi până acolo dacă n-aţi fost încă, pentru a admira zidurile vechi, înalte, din piatră, foarte bine conservate.
Vitraliile, statuile şi parcul care înconjoară această biserică, cea mai veche din Cluj, vă vor încânta. Biserica a primit premiul “Europa Nostra” in 1998, distincţie care se acordă anual pentru identificarea şi promovarea celor mai bune practici în conservarea patrimoniului cultural material în Europa.
Sursa: http://www.clipedecluj.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu