Preafericitul Patriarh Daniel al României a primit în audienţă o delegaţie a şcolilor duhovniceşti de la Kiev



În data de 24 octombrie 2011 delegaţia şcolilor duhovniceşti de la Kiev condusă de arhiepiscopul Antonie de Borispolisk - rectorul Academiei  Duhovniceşti de la Kiev - la invitaţia Facultăţii de Teologie Ortodoxă de la Bucureşti a sosit în România.
Delegaţia care vizitează Biserica Ortodoxă Română cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel al României şi cu binecuvântarea Preafericitului mitropolit Vladimir al Kievului şi al Întregii Ucraine este constituită din: prorectorul Secţiei de lucrări teologico-ştiinţifice - doctorul conferenţiar V.V. Burega, Secretarul Consiliului Profesoral al Academiei Duhovniceşti de la Kiev - protoiereul Vladimir Koţaba, alţi profesori.
La Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Bucureşti a avut o întâlnire cu decanul facultăţii - protoiereul Ştefan Bichiu şi cu reprezentanţi ai administraţiei instituţiei de învăţământ. În timpul discuţiilor părintele Ştefan a prezentat oaspeţilor situaţia actuală a sistemului de învăţământ teologic al Bisericii Ortodoxe din România. De asemenea participanţii la întâlnire au discutat despre perspectivele posibile de colaborare dintre Academia Duhovnicească de la Kiev şi instituţiile de învăţământ teologic din România.
După aceasta a avut loc întâlnirea delegaţiei şcolilor duhovniceşti cu profesorii şi studenţii facultăţii. Arhiepiscopul Antonie a prezentat celor prezenţi istoria educaţiei teologice din Ucraina, vorbind şi despre activitatea din prezent a academiei de la Kiev. Participanții la întâlnire au pus mai multe întrebări referitoare la viaţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene, relaţia dintre Biserică și Stat, la perspectivele dezvoltării învăţământului teologic ortodox în Ucraina.
În aceeaşi zi delegaţia şcolilor duhovniceşti de la Kiev a vizitat mănăstirea Sfinţitului Mucenic Antim din Bucureşti, înălţată în anii 1713-1715. În această mănăstire se află Biblioteca Sinodală a Bisericii Ortodoxe Române. Delegaţia a făcut cunoştinţă cu colecţia celor mai rare şi celor mai vechi cărţi din bibliotecă. Arhiepiscopul Antonie a semnat un mesaj în cartea oaspeţilor de onoare a bibliotecii. După aceasta delegaţia a vizitat mănăstirea de călugări Radu-Vodă, întemeiată în secolul al XVI-lea.
Oaspeţii au săvârşit în catedrala mănăstirii o rugăciune la gropniţa Patriarhului Iustinian. De la mănăsirea Radu-Vodă delegaţia s-a îndreptat spre Seminarul Teologic Ortodox din Bucureşti, făcând cunoştinţă cu viaţa şi grijile seminariştilor.
Membrii delegaţiei au vizitat apoi mănăstirea Stavropoleos înălţată de nişte monahi greci în anul 1724. Cu truda vieţuitoarelor mănăstirii astăzi în acest aşezământ monahal a fost formată o colecţie de obiecte de artă bisericească şi de cărţi de cult vechi. Arhiepiscopul a vizitat expoziţia din muzeul mănăstirii, lăsându-și semnătura în cartea oaspeţilor de onoare.
În seara zilei de 24 octombrie membrii delegaţiei şcolilor teologice din Kiev au fost primiţi în audienţă de Preafericitul Patriarh Daniel al României, întâlnirea având loc în reşedinţa patriarhală de la Bucureşti.  Salutându-i pe oaspeţi, Preafericitul Patriarh Daniel i-a rugat să transmită mulţumirile sale Preafericitului mitropolit Vladimir al Kievului şi al Întergii Ucraine pentru binecuvântarea şi posibilitatea acordată delegaţiei şcolilor teologice din Kiev de a vizita România şi a menţionat că legăturile dintre România şi Şcoala Teologică din Kiev au o istorie veche. La izvoarele educaţiei duhovniceşti de la Kiev stă Petru Movilă, care e de origine din neamul voievozilor Valahiei (regiune istorică din sudul României) şi ai Moldovei. O altă personalitate care a studiat în această şcoală este Cuviosul Paisie Velicikovski - cel care a adus o contribuţie importantă renaşterii vechilor tradiţii monahale din Grecia, Valahia, Moldova, Ucraina şi Rusia. Absolvenţi ai Academiei Duhovniceşti din Kiev au fost şi mulţi alţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Preafericitul Patriarh Daniel şi-a exprimat bucuria pentru realizarea acestei colaborări dintre Academia Teologică din Kiev şi Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii de la Bucureşti şi le-a urat oaspeţilor mult succes în educaţia viitorilor păstori ai Bisericii lui Hristos.
Arhiepiscopul Antonie, la rânrul său, i-a mulţumit Preafericirii Sale pentru invitaţie, pentru posibilitatea de a vizita România şi i-a povestit Sanctităţii Sale despre viaţa din prezent a şcolilor duhovniceşti de la Kiev. Rectorul Academiei Teologice de la Kiev a menţionat că astăzi şcolile teologice din toate Bisericile Ortodoxe Locale trebuie să tindă spre o colaborare, pentru ca astfel să se întărească şi mai mult unitatea Ortodoxiei Ecumenice şi să fie găsite prin colaborare răspunsuri la toate provocările contemporaneităţii.
Delegaţia Academiei Duhovniceşti de la Kiev a oferit în dar Preafericitului Patriarh Daniel o icoană cu chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi a Cuvioşilor Antonie şi Teodosie de la Pecerska. În dar Patriarhiei Române i-au fost transmise publicații ale Academiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu